Refraktometr przenośny MyBrix
Refraktometr Mettler Toledo MyBrix to przenośny, cyfrowy refraktometr, który precyzyjnie mierzy indeks refrakcji oraz zawartość cukru w żywności i napojach, umożliwiający pomiar w laboratorium oraz w terenie. Posiada pełny zakres skali Brix (0,0–95,0°Brix) i 10 zintegrowanych skali pomiaru cukru do automatycznego, kompensowanego temperaturowo przeliczania wyników (na stopnie Brix, indeks refrakcji, skalę Oechsle, Baumé i wiele innych).
Brix (% w/w) |
Zakres pomiarowy |
0–95 |
Dokładność |
±0,2 |
|
Rozdzielczość |
0,1 |
|
Indeks refrakcji (nD) |
Zakres pomiarowy |
1,33–1,53 |
Dokładność |
±0,0003 |
|
Rozdzielczość |
0,0001 |
|
Skale pomiarowe |
Indeks refrakcji, Brix, Brix kompensowany 20°C, HFCS 42 / 55 / 90, °Baumé, KMW, Oechsle niemiecka/szwajcarska, °Plato, Wort |
|
Wyświetlacz |
Cyfrowy LCD 1,8" |
|
Części mające kontakt z próbką |
Szkło optyczne 8 mm, stal nierdzewna, ABS (materiał obudowy) |
|
Objętość próbki |
0,3 ml |
|
Wymiary urządzenia (dł. × szer. × wys.) |
115 × 54 × 30 mm |
|
Masa |
115 g (z akumulatorami) |
|
Stopień ochrony IP |
IP65 |
|
Wilgotność |
Wilgotność względna <95% (bez skraplania) |
|
Akumulatory |
3 V, 2 × AAA |
|
Czas pracy akumulatorów |
10 000 odczytów |
|
Cechy specjalne |
Wykrywanie wysokiego natężenia światła otoczenia (HAL), powiadamianie o błędach, wskaźnik zużycia baterii |
- Przenośny refraktometr umożliwiający wykonywanie pomiarów w terenie i w laboratorium.
- Błyskawiczne i precyzyjne urządzenie do pomiaru indeksu refrakcji oraz zawartości cukru w żywności i napojach.
- Mettler Toledo MyBrix ma pełny zakres skali Brix (0,0–95,0°Brix).
- Refraktometr MyBrix posiada funkcję automatycznego, kompensowanego temperaturowo przeliczania wyników na maksymalnie 3 z 10 zintegrowanych skali pomiaru cukru, takich jak Brix, Oechsle, Baumé i wiele innych.
- Mettler Toledo MyBrix wyposażony jest w skale pomiarowe: indeks refrakcji, Brix, Brix kompensowany 20°C, HFCS 42 / 55 / 90, °Baumé, KMW, Oechsle niemiecka/szwajcarska, °Plato, Wort.
- Urządzenie charakteryzuje kompaktowa konstrukcja, odporna i wytrzymała (klasa IP65) na warunki atmosferyczne, dzięki czemu refraktometr może być używany zarówno w laboratorium oraz w terenie.
- Refraktometr posiada gumowaną klawiaturę.
- Baterie zastosowane w urządzeniu mają długą żywotność. Jeden zestaw baterii umożliwia wykonanie nawet 10 000 odczytów.
- Refraktometr wyposażony jest w tryb automatycznego wyłączania, który dodatkowo optymalizuje zużycie energii.
- Mettler Toledo MyBrix jest bardzo łatwy w czyszczeniu. Brak pokrywy oraz płytki pryzmat ze stali nierdzewnej upraszczają czyszczenie, a także zapobiegają zanieczyszczeniu urządzenia.
- Refraktometr idealnie sprawdza się do określania optymalnego czasu zbioru owoców i warzyw.
- Urządzenie może być stosowane do przeprowadzania inspekcji towarów przychodzących.
- Kontrola procesu i jakości przy produkcji soków, napojów bezalkoholowych, win oraz żywności.
- Podręczny refraktometr MyBrix dzięki niewielkim rozmiarom i solidnej konstrukcji doskonale nadaje się do kontrolowania dojrzałości winogron przed zbiorami.
- Mettler Toledo MyBrix umożliwia określanie optymalnego czasu zbioru winogron oraz pomiar zawartości cukru w soku i moszczu winogronowym przed fermentacją.
Zastosowanie |
Skala |
Jednostki |
Zakres |
Rozdzielczość |
Dokładność |
ATC (Automatyczna kompensacja temp. koryguje odczyty wody i roztworów sacharozy do 20°C.) |
Przemysł spożywczy |
°Brix (ATC) |
% wag. |
0–95 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Przemysł spożywczy |
°Brix |
% wag. |
0–95 |
0,1 |
±0,2 |
Brak |
Przemysł spożywczy |
Indeks refrakcji |
|
1,33–1,53 |
0,0001 |
±0,0003 |
Brak |
Przemysł spożywczy |
42 HFCS (syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy) |
% wag. |
0–95 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Przemysł spożywczy |
55 HFCS (syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy) |
% wag. |
0–95 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Przemysł spożywczy |
90 HFCS (syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy) |
% wag. |
0–95 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Wino i piwo |
°Baumé |
Stopnie |
0–50 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Wino i piwo |
KMW (Babo) |
Stopnie |
0–25 |
1 |
±1 |
°Brix |
Wino i piwo |
Oechsle (niemiecka) |
Stopnie |
30–130 |
1 |
±1 |
°Brix |
Wino i piwo |
Oechsle (szwajcarska) |
Stopnie |
0–130 |
1 |
±1 |
°Brix |
Wino i piwo |
°Plato |
Stopnie |
0–30 |
0,1 |
±0,2 |
°Brix |
Wino i piwo |
Brzeczka (ekwiwalent sacharozy) |
Ciężar właściwy (d20/20) |
1,000–1,120 |
0,0005 |
±0,001 |
°Brix |
Produkt |
Numer katalogowy |
Ręczny refraktometr MyBrix |
30693200 |
Refraktometr ręczny MyBrix opakowanie 10 szt. |
30693201 |
Opakowanie MyBrix |
30693202 |
Miękkie etui MyBrix |
30693215 |
Skontaktuj się z nami jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produktach, usługach serwisowych, składaniu zamówień lub masz inne pytania.